top of page
Keresés
Szerző képeMolnár Zsóka

Stressz és relaxáció várandósság alatt – Mit érez belőle a baba?

Frissítve: 2021. nov. 14.

A tudomány már bebizonyította, hogy a stresszt, amelyet a várandós édesanya megél, a kisbabája is érzi. Az anya szervezetében termelődő stresszhormonok a vérárammal jutnak el a babához, és befolyásolják fejlődését.


Amikor azt mondjuk, hogy terhesség alatt átélt stressz hatással van a baba fejlődésére, a le nem vezetett, állandó stresszre, feszültségre gondolunk. Tudnod kell azt is, hogy a stresszt lehet oldani. Ehhez a kulcs a boldogsághormonokban van, amelyek szintén eljutnak a babához, és pozitívan hatnak rá.


Stressz terhesség alatt: hogy hat a babára?


Ahogy a várandós édesanya érzi magát, az hatással van a magzat fejlődésére, és a baba későbbi gondolkodására, érzelmeire, viselkedésére. Ha várandósság alatt odafigyelsz érezlmi világodra, rendben vagy magaddal, nyugodt vagy (amennyire lehet), az jótékony hatással lesz kisbabádra is.


Természetes, hogy várandósság alatt az érzelmek kaotikusak, ez önmagában nem probléma, de a stressz kerülendő. A stresszhormonok bejutnak a baba vérkeringésébe is, ami negatív hatással van az idegrendszeri fejlődésére. Ez későbbi élete során viselkedési problémákban is kiütközhet.


Bár a stressz kerülendő, legyünk reálisak: elképzelhetetlen, hogy 100%-ig kiiktasd az életedből. Magadnak és kisbabádnak is tudsz azonban segíteni, ha a stresszt tudatosan ellensúlyozod, mégpedig relaxációval. Már napi 15 perc relaxáció is termel boldogásghormonokat, és csökkenti a stresszhormonszintet.



Relaxáció terhesség alatt


Hogy milyen formáját választod a relaxációnak, az abszolút rajtad áll! Személyiségtípusól is függ, hogy milyen tevékenység kapcsol ki és nyugtat meg. Választhatsz valamilyen aktív mozgást igénylő tevékenységet (ezzel kapcsolatban mindig kérd ki a szülész-nőgyógyász véleményét), vagy valamilyen csöndes, lazító foglalkozást.


Kismamák körében népszerű a jóga és a kismamatorna, de nem feltétlenül kell eljárnod a relaxáció miatt. Naponta tudatosan tégy magadért valamit, ami boldoggá tesz: masszázs, egy jó könyv elolvasása, séta, játék a kiskutyáddal. Ha te jól érzed magad a bőrödben, kisbabád is jól fogja magát érezni. Ez pedig magával hozza, hogy a baba a szülés után is nyugodtabb lesz.


Kiegyensúlyozott baba


Ezek után sincs azonban semmi veszve. A baba idegrendszere nagyon szépen fejleszthető születés után is, sőt! Többek között ebben is segít a babamasszázs. A napi rendszerességgel, legalább napi 15 percen át masszírozott kisbabák bizonyítottan nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, kevesebbet sírnak és jobban alszanak, mint azok a babák, akik nem részesülnek masszázsban.



A babamasszázs csökkenti a kortizolszintet (stresszhormon) és növeli az oxitocinszintet – és nem csak a babában, de az édesanyában is. A baba és a mama folytonos kölcsönhatásban vannak: szülés után is igaz, ha anya nyugodt, a baba is az lesz; és fordítva. A babamasszázs olyan közös időtöltés, amely során jobban megismered kisbabát, a jelzéseit, aminek köszönhetően jobban tudsz reagálni a babád igényeire. Emiatt pedig erősödik a kölcsönös bizalom, az önbizalom és a baba-mama kötődés.

2 Comments


Caiden Craig
Caiden Craig
Sep 24, 2022

Thank you foor sharing this

Like
Molnár Zsóka
Molnár Zsóka
Oct 01, 2022
Replying to

I hope it benefits the parents!

Like
bottom of page